Rádiógyűjtemény és ami mögötte van

Egy gyűjtemény története képekben, javítások ismertetésében

A fotózás allakmával igyekeztem felkutatni gyűjteményem tipikus hatvanas évekbeli darabjait. A korabeli szakirodalom az 1970 és 71-ben gyártott készülékeket egy kötetben említi, így mi sem teszünk kivételt.

Elsőként egy sokak által ismert darabot, a hatvanas évek második felében megjelent Sokolt mutatjuk be. Sok kommentárt nem igényel, közép-és hosszúhullámot fog, jellegzetes tartozéka volt egy búgós hálózati töltő. A fiatalabb olvasók számára talán onnan lehet ismert, hogy sem a Juventus, sem a Roxy nem jön be rajta, hiába keresik .

Az itt látható példány új bőrtokot és másik házat kapott, de még 1997 őszén került a gyűjteménybe.

sokol_szepia.jpg


1967 és 1969 közötti készülék a lengyel Unitra Minor. Közép és hosszúhullámot fog. A skálahúr előszeretettel megakad, ha sokáig nem használják.

unitra_minor.jpg

Négy ceruzaelemmel működik, elemtartója különleges kialakítású, érintkezőkkel csatlakozik.


Kortársa a magyar Videoton Camping de Luxe. Négy góliátelemet igényel, teleptartója a VEF rádióhoz hasonlóan csavarokkal zárható. OIRT URH-t, középhullámot és rövidhullámot fog.

A képen látható készülék a Tungsram Rádióklubból került ide, 2004 végén, amikor az 1970-től elnöki tisztséget betöültő Osztás József halála után a klub újpesti telephelyét fel kellett számolni.

vt._camping.jpg

Természetesen működik. Extra szolgáltatásként említhető a külső hangszóró csatlakoztatásának lehetősége, az URH finomhangoló és az RH sávnyújtó. URH és rövidhullám állásban a készülék erősítőként is funkcionál.


Szintén az 1970/1-es esztendők terméke a holland PHILIPS 90 RL.

Középhullám vételére alkalmas, egy KF tekercset kellett benne kicserélni, amit "donorkészülékből" kapott.

philips_zsebradio.jpg

Működik, műbőr tokja van, amely ápolást nem igényel. Két darab ceruzaelemmel használható.


Középhullám és rövidhullám vételére alkalmas készülék a szovjet gyártmányú Orbita 2-es. Négy ceruzaelem kell hozzá, és meg is szólal.

orbita-2.jpg

2003-ban került a gyűjteménybe, bőrtokja egy folton valamiért kiégett. Az elemtartót ki kellett cserélni, a bőrtok pedig néhányszori ápolás után megközelítőleg olyan, mint újkorában. A képen nem látszik, de a csuklópántja is ép.


Szintén szovjet gyártmány a kisméretű Cosmos-M. Kizárólag középhullám vételére alkalmas. Két különlegessége is van: egyik a speciális gombelem (vagy akku) amivel üzemel, másik pedig egy vékony lánc, amivel nyakbaakasztható.

cosmos-m.jpg

Sajnos a nyaklánca nincs meg. 2004-ben került a gyűjteménybe, akkor egy órásüzletben próbáltunk hozzá elemet szerezni. Az eladó mindaddig hülyének nézett, míg ki nem derült, hogy egy gyűjtemény ékes darabjaként szeretném megszólaltatni. Ekkor kaptam hozzá laposelemet.

Természetesen a 4,5 V-os telep nem volt optimális megoldás, azonban meggyőzött arról, hogy a rádió működik. Később egy alapos belső tisztítást és kisebb javítást igényelt, aminek hatására normál hangerőn is megszólalt. A hozzávaló 1,5 V-os nagyméretű "gombelemeket" mind beszerezni, a meglévőket pedig feltölteni nehézkes, mivel a hozzávaló töltő beszerzése sem egyszerű; emellett ezek az elemek szívesen ki is folynak...



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 7
Tegnapi: 4
Heti: 7
Havi: 134
Össz.: 38 020

Látogatottság növelés
Oldal: 1967-71
Rádiógyűjtemény és ami mögötte van - © 2008 - 2024 - radiogyujtemeny.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »